Sandall Road

Shortlisted

This project began with the clients' wish to build a house for their elderly parents at the end of their garden. Achieving planning permission was straightforward despite being located in conservation area near a nature reserve. From the street the house is of a similar scale This project began with the clients' wish to build a house for their elderly parents at the end of their garden. Achieving planning permission was straightforward despite being located in conservation area near a nature reserve. From the street the house is of a similar scale to the existing garages and finished in white render. The garden elevations are clad in a timber sympathetic to their surroundings and all that can be seen of the structure from the hill beyond is the sedum roof covering the house.
 

The south elevation has a deep overhang to shade the large glazed doors and windows in summer and provide a 'porch' for accessing the garden. By exploiting the natural slope of the site, the lower floor is well lit by large windows and was designed to provide an independent space for a future carer with direct access to the garden. The house if of timber-framed construction built with sustainability and a modest budget in mind. It was designed specifically for the needs of its current residents, but in a way that could easily adapt to family living and future occupiers. For now, the couple enjoy views of their grandchildren from their kitchen table.

Scope

  • Concept design 

  • Obtained planning permission for a three bedroom house

  • Produced a full package of construction drawings for tender

  • Lead designer and contract administration

Contractor | Shaca Construction

Imagerywww.ifphoto.com

10 Barley Mow Passage
London W4 4PH 

studio@evolvearchitecture.co.uk  

Tel: ​0208 996 1686

  • Instagram
  • Pinterest

© ® EvolveArchitecture 2020